Pune-i-o!
În context hetero, practica numită „pegging” nu e încă răspândită la scară largă. Lara Maille povestește în missy magazine de ce îi place să poarte un strap-on.
Sentimentul pe care îl ai când i-o pui pentru prima oară unui bărbat e de nedescris. Prietenul meu e întins în fața mea și mă privește. E pregătit. 14 centimetri. În timp ce ung dildo-ul cu gel lubrifiant, îmi dau seama că are un vag miros de căpșuni. (…) La scurt timp după, el are un orgasm.
Suntem un cuplu heterosexual care a decis să schimbe rolurile stabilite în mod convențional pentru sex. De obicei, bărbatul cis penetrează femeia cis, iar prin asta ea e plasată din punct de vedere social într-un rol subordonat. Eu îmi penetrez prietenul și experimentez în acest fel actul pătrunderii din poziția persoanei active. Partenerul meu savurează asta, deși ideea că o femeie poate penetra un bărbat a fost din toate timpurile un subiect tabu – și rămâne așa chiar și în prezent.
Între persoanele de același sex, penetrarea cu ajutorul jucăriilor sexuale era practicată încă din timpurile Greciei Antice (cu dildo-uri care se numeau „olisbos”). Dar în acest caz se vorbește doar despre partenerx de același sex. Penetrarea bărbatului cis de către o femeie cis nu este tematizată. Ori, pentru mine, această experiență e o adevărată revelație a libertății sexuale.
Dar ce anume din acest act declanșează senzația mea de eliberare sexuală? Nu am față de prietenul meu niciun sentiment de superioritate, nu mă percep ca având putere asupra lui – nici măcar atunci când i-o trag cu un strap-on. Ieșirea din tiparele comportamentului sexual normat social ar fi putut duce în cazul meu și la o identificare mai puternică cu atribute „masculine” ca dominanța sau puterea. Dar asta nu s-a întâmplat. Ceea ce înseamnă că libertatea pe care o simt are altă sursă decât simpla creare a unui antagonism.
Actul penetrării e văzut în societatea noastră ca unul de dominație. Bărbatul cis e subiectul activ care o etichetează pe femeia cis ca obiect pasiv al dorinței și prin urmare o poate trata în acest fel. Penetrarea capătă astfel o semnificație esențialistă. Chiar și în prezent, un act sexual e considerat a fi împlinit abia când se ajunge la penetrare. Abia atunci, bărbații cis pot spune că „au avut” o femeie. Penetrarea e glorificată astfel ca un act al invadării care oferă bărbatului cis un anumit statut în societate: acela de „cuceritor” al unei femei.
Cu toate acestea, am descoperit prin propria mea experiență că penetrarea nu ar trebui să fie folosită în mod abuziv ca instrument al puterii, așa cum se practică deseori în societatea noastră. Conceptul opus penetrării este, în accepțiunea lui Bini Adamczack, „circluziunea”: cuprinderea, în locul pătrunderii. Astfel, actele sexuale pot fi privite și dintr-o altă perspectivă, care elimină asocierea unei anumite activități cu puterea.
Mitul că persoana care penetrează este cea care are automat puterea stă încă în picioare în societatea noastră. Eu mă simt însă eliberată tocmai pentru că nu percep sexul ca pe un act de putere. Libertatea mea rezultă fix din deconspirarea acestui mit.
Sursa foto: Canva