Săptămâna berlineză #2

O româncă și o nemțoaică își cumpără case identice la periferia Berlinului și devin vecine. Într-o zi intră în vorbă peste gard și ajung la subiecte imobiliare. 

-Știi, spune nemțoaica, am făcut o afacere großartig! Prețurile cresc constant aici în zonă. Casele noastre valorează deja mai mult decât atunci când le-am cumpărat.

-A mea valorează mai mult, spune românca. A ta însă e sub valoarea pieței. 

-De ce? întreabă nemțoaica șocată.

-Păi uită-te un pic în jur. Lângă mine stă o familie de nemți, pe când vecinii tăi sunt niște emigranți români. 

Situația e atât de dramatică, încât era cazul să facem un pic de haz de necaz. Luați un distonocalm și hai să trecem în revistă știrile săptămânii trecute.

Ne-a căzut Mietendeckel-ul în cap

Începem transmisiunea în direct tot din sectorul imobiliar sau – cum îmi place mie să spun – din perspectiva dreptului la locuire. Vă povesteam săptămâna trecută că aici, la Berlin, ne-a căzut Mietendeckel-ul în cap, adică legea care punea literalmente capac scumpirii exorbitante a chiriilor. Curtea Constituțională a anulat-o săptămâna trecută pe motiv că depășește competența autorităților locale. 

E o veste tristă pentru toată lumea care stă cu chirie în Berlin, adică peste 80% din locuitori, dar cu precădere pentru cei care au plătit o chirie mai mică în ultimul an – datorită plafonării – și sunt nevoiți acum să completeze diferența de preț. Pentru a sări în ajutorul berlinezilor care nu dispun de economiile necesare pentru plata ”restanței”, Consiliul Local a alocat un buget de 10 milioane de euro

Nu toate companiile imobiliare cer însă banii înapoi. Trei prieteni de-ai mei cărora li s-a redus chiria datorită Mietendeckel au fost înștiințați de administrația blocului că prețul chiriei revine la cel inițial, dar nu au de plătit nicio restanță. De ce sunt firmele atât de de treabă? Probabil de frica referendumului privind exproprierea, care va avea loc mai mult ca sigur în toamnă, odată cu alegerile parlamentare. Mai sunt încă două luni pentru strângerea semnăturilor necesare, adică timp berechet, după cum confirmă și inițiatorii

Propunerea vizează exproprierea firmelor imobiliare care deţin mai mult de 3.000 de unităţi rezidenţiale în Berlin. Măsura ar aduce în administrația statului 240.000 din totalul de 1.5 milioane locuințe din capitala germană. Prea puțin, spun criticii. Un pas înainte, spun cei disperați de prezenta situație locativă. 

Un exemplu pozitiv în acest sens e orașul Viena, unde 60% din locuințe sunt deținute de stat sau de cooperative non-profit subvenționate de stat. Pe lângă faptul că oferă multora posibilitatea de a trăi într-un spațiu decent la un preț pe care să și-l poată permite, administrația locală combate astfel și gentrificarea. ”Nu vrem să ajungem în situația în care poți identifica statusul social al unei persoane în funcție de adresa la care stă”, sunt de părere austriecii. Să nu cumva să îi dați să citească articolul ăsta domnului Câțu sau cuiva de prin USRPLUS că e cu ciumă roșie și foarte contagios!

The Week in Patriarchy

Vești bune de la grupa mică cu orgolii mari: s-a împăcat gingașa coaliție, deci se reia filmul prost în care trăiesc membrii ei. (Chiar există un film prost, nu ne pierdem vremea cu metafore aici. Dacă vreți să muriți de râs dați click să vedeți super-eroii neamului. Iar dacă preferați un remix șmecher făcut de Centrul Filia, dați click ‘cilea.)

Din râs o dăm din păcate în plâns: pentru mulți analiști politici din România deznodământul luptelor pentru putere din guvern a fost un prilej numai bun de glume cu și despre violența domestică și sexuală. Feminism România a atras atenția asupra câtorva exemple sinistre. Iar ele nu sunt singulare, credeți-mă. Chiar și la Starea Nației (care nu uită de obicei că e și de gen feminin și bine face) am auzit comentarii despre ”juliturile din genunchii lui Dănuț”, lăsate de ”pozițiile pe care le-au exersat liberalii cu el”. 

Cam așa de clar, rapid și înfricoșător iese la suprafață faptul că puterea în patriarhat e asociată automat cu abuzul asupra femeilor și violența sexuală. Și că liderii noștri de opinie nu sunt excepții în ce privește acest automatism.

Ar mai fi de observat și că m*** anti-pesedistă e un produs care s-a impus pe piață și prinde la orice public țintă, inclusiv anti-USR. Felicitări oamenilor frumoși pentru inițiativă!

Bonus: numărul femeilor din guvernul Câțu s-a dublat peste noapte, odată cu numirea Ioanei Mihăilă la Ministerul Sănătății. S-a ajuns la amețitoarea cifră doi! Cam atât ia și acest guvern la capitolul feminism. În niciun caz o notă de trecere. 

Și ca să nu spuneți că îi bălăcăresc doar pe ai noștri, avem mentalități retrograde cât casa și cât nația și în Germania. Annalena Baerbock, candidata Partidului Verzilor la funcția de cancelar, a derutat complet o parte a presei care încă se întreabă cât se poate de natural dacă femeile sunt oameni, respectiv dacă mamele pot fi oameni de stat

Pare că lumea nu mai poate de grija celor două odrasle ale lui Baerbock și de cum va împăca ea viața de familie cu jobul. Pe aceeași lume o doare în schimb la bască de copii lui Söder (4 la număr) sau Laschet (3), doi tătici care s-au duelat până pe la începutul săptămânii pentru funcția de candidat din partea CDU (a ieșit Laschet până la urmă).  

Și dacă tot suntem la capitolul discriminări, închei parafrazându-l pe comediantul Jan Böhmermann: germanii ar trebui să voteze cu Annalena Baerbock și pentru a face economie. O femeie cancelar o să ne coste mult mai puțin decât un bărbat cancelar, la cât de mare e aici gender pay gap

Tragem frâna

Miercurea asta a fost adoptată în Bundestag așa numita ”Notbremse”, frâna de urgență anti-corona. Nu puteau lipsi de la eveniment nici protestatarii de rit ”Querdenkern” – adică cei care vor să se pună de-a curmezișul măsurilor pentru combaterea pandemiei – în număr de câteva mii. 

De azi (sâmbătă) reglementările ”frânei de urgență” vor intra în vigoare în regiunile unde incidența (numărul de infectări la 100.000 de locuitori în interval de şapte zile) atinge o valoare peste 100 timp trei zile la rând. 

În Berlin de exemplu avem momentan o incidență de 130, așa că nu vom mai ieși din casă între orele 22 și 5 decât cu câteva excepții (până la miezul nopții la alergat sau plimbare neînsoțiți sau cu câinele) și nu ne vom întâlni decât cu maxim o persoană din altă gospodărie. Dacă incidența depășește valoarea de 165 timp de trei zile consecutiv urmează să se închidă și școlile.

Tragem și ponoasele

În timp ce Merkel trăgea frâna, 50 de actrițe și actori celebri din Germania lansau o serie de clipuri sub titlul ”Alles dicht machen/Închideți tot, lockdown forever”, în care ironizează/sancționează în mod ironic/cinic măsurile luate pentru combaterea pandemiei. 

Reacțiile au variat de la critică acerbă și shitstorm până la aplauze și laude din partea AfD-ului (Alternativa pentru Germania). Adică din rău în mai rău, dacă mă întrebați pe mine. Una dintre actrițele implicate s-a retras deja din campanie, cerându-și scuze pentru cele afirmate. Pe de altă parte, simpatizanții acțiunii îi acuză pe critici că practică așa numita cultură a anulării (cancel culture) care stă în calea exprimării libere și dialogului.

Mie cel mai mult la faza asta mi-a plăcut de ministrul Sănătății, care a reacționat conciliant, menționând că criticile împotriva măsurilor sunt ”normale” și chiar ”de dorit într-o democrație” și arătându-se disponibil pentru un dialog direct cu inițiatorii. 

Ce voiam să vă mai zic…

Sunt câteva mesaje lipte de trecători și trecătoare într-o vitrină din cartierul Moabit, unde cineva a inscripționat întrebarea: ”cine sau ce îți lipsește?”:

  • Cinematograful, petrecerile, îmbrățișările
  • Îmi e dor de bunicul meu (M. 13.02.2021) și de o viață fără griji
  • Călătoriile
  • Marea Baltică
  • Copilul meu, care stă prea mult pe telefon
  • Îmi e dor să dansez între alte sute de oameni și să îmi îmbrățișez bunicii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s