Săptămâna berlineză #1

Știți vorba ‘ceea, cum că dacă ești bisexuală ai șanse duble să pleci cu cineva acasă sâmbătă seara? Ei bine, dacă ești emigrantă și urmărești știrile din ambele țări ai șanse duble să faci ulcer. Parol d’onor vă zic din proprie experiență. Dacă nu mă credeți, aruncați un ochean pe lista patimilor recente.  

Bărbăție, bibelou de porțelan

În ultima săptămână s-a împroșcat cu masculinitate toxică la greu, nu doar în lumea politică din România, ci și din Germania. Practic, timp de câteva zile, singurul post TV unde te puteai simți în siguranță a fost Cartoon Network. 

La București, situația a degenerat în așa hal că Dan Barna s-a văzut nevoit să invoce în direct și la oră de vârf Bărbăția celor aflați la putere. „Vrem să funcționăm ca bărbați de stat și mai puțin ca puștani de stat”, a spus el despre coaliția de guvernare. Dacă mai avea cineva dubii că trăim în patriarhat: q.e.d.

Zic și eu în caz că nu v-ați prins prins deja de misoginia actualei Puteri din semnale mai subtile, cum ar fi că avem o singură femeie și douăzeci de bărbați în Guvern, mai puține femei în parlament decât în legislatura trecută (17%!) sau că șefia Comisiei parlamentare pentru egalitate de șanse a fost înmânată experților în domeniu din partidul AUR.

În timpul ăsta, presa germană se ocupa și ea cu mai mult sau mai puțin interes de ceea ce jurnalista Sabine Rennefanz de la Berliner Zeitung a numit ”Festivalul Testosteronului”: lupta internă dintre Armin Laschet și Markus Söder pentru candidatura la funcția de cancelar din partea Uniunii CSU/CDU (a.k.a. Uniunea Creștin-Democrată și neamurile ei bavareze, Uniunea Creștin-Socială). 

Laschet, care a fost ales recent la șefia CDU și e premierul celui mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia (NRW), are susținerea structurilor de conducere, în timp ce Söder, premierul Bavariei și șeful CSU din acest land se bucură de mai multă popularitate în rândul electoratului. 

Acesta e rezumatul care sună decent și omite anumite detalii cum ar fi atacurile, jocurile de culise, sciziunile, încălcările de cuvânt și harababura produsă de cei doi în cursa spre titlul de candidat. Un lucru e cert: indiferent care dintre ei va câștiga, Uniunea CSU/CDU a avut deja mult de pierdut (atât pe plan intern cât și extern) din cauza acestui conflict.  

Repet sfatul meu sincer pentru astfel de situații: dați pe Cartoon Network. Față de masculinitatea toxică a politicienilor, Johnny Bravo e mic copil. 

Nemilos, pandemia nu trecea

Marea tragedie de acum e că nu ne putem permite ca o pandemie care face ravagii să devină un simplu zgomot de fundal la gâlceava politicienilor. Pur și simplu avem treburi mai importante de făcut decât jocuri politice și manevre cinice.

În România, ministrul Sănătății a fost demis săptămâna asta, după patru luni de mandat. Deși prestația lui Voiculescu a fost într-adevăr cu probleme, înlăturarea lui de către Câțu mi se pare și mai problematică. Era altceva dacă demisiona din proprie inițiativă sau ar fi existat un dialog în coaliție pe această temă. În schimb, Câțu l-a lăsat pe Barna să se facă de râs prin emisiuni fantasmând la bărbățiile aliniate pe cerul guvernării, după care l-a executat pe Voiculescu din pix.

Îngrijorător e și că în urma tuturor scandalurilor și schimbărilor cel mai mult are de pierdut asiguratul de rând, iar cel mai mult are de câștigat tabăra PNL-istă, care își trage o imagine de guvernare matură, capabilă să sancționeze și să reacționeze.

Adevărul e însă că de când a început pandemia și până în prezent, PNL-iștii au administrat catastrofal această catastrofă. De la milătăria și amenzile aberante din prima fază, până la ignorarea deceselor în favoarea alegerilor și pasarea campaniei de vaccinare în brațele unui serviciu secret, PNL a guvernat dezastruos și fără demisii. Iar acum, după ce a pasat cartoful fierbinte al Sănătății în Coaliție, poate guverna la fel de dezastruos, cu (bonus!) o senzație de curat și plăcut uscat: fie pandemia cât de rea, tot se găsește un țap ispășitor în fruntea Ministerului care să fie schimbat. Și fie ministrul Sănătății cât de cât incomod, în vremurile astea grele se găsesc la tot pasul chestiuni care să i se impută. Șah-mat cu Sănătatea și începem o nouă partidă. Problemele sistemice și bugetul anemic pot să rămână la fel până ne ”salvează” asigurările și spitalele private, amin.

Sistemul de sănătate din Germania e și el la pământ, iar politicienii discută aprins în jurul lui, fără să îi dea vreo mână de ajutor. În Berlin, numărul de paturi disponibile la terapie intensivă pentru pacienți Covid a ajuns la un nivel critic, iar incidența infectărilor a crescut în ultima săptămână de la 102 la 158, un semn clar că măsurile care au început să fie aplicate în urmă cu două săptămâni nu sunt de ajuns. 

Angela Merkel depune eforturi pentru implementarea unei ”frâne de urgență” (Notbremse) la nivelul întregii țări, adică a unor măsuri suplimentare pentru combaterea pandemiei în funcție de incidența infectărilor. Are însă de furcă în primul rând cu partidele din Opoziție, dar și cu anumite landuri și administrații locale care nu sunt de acord cu noile reglementări. Pentru o schimbare legislativă în regim de urgenţă e necesară o majoritate de două treimi, deci e posibil ca discuțiile să intre în prelungiri, deși votul e așteptat săptămâna viitoare miercuri. Singura veste bună e că trei landuri au decis deja pe cont propriu să ”tragă frâna”, fără să mai aștepte rezultatul la bingo-ul politic federal: Baden-Württemberg, Brandenburg și Mecklenburg-Vorpommern. 

Tot săptămâna asta s-a modificat în Germania și regulamentul de protecţie a muncii: firmele sunt acum obligate să ofere angajaților posibilitatea de a se testa o dată sau chiar de două ori pe săptămână, în funcție de activitatea depusă. Responsabilizarea actorilor economici e un gest binevenit, mai ales că în Germania (la fel ca și în România) restricțiile s-au aplicat până acum preponderent în sfera vieții private a cetățenilor și mai deloc în cea economică. Altfel spus: Privatleben: No – Wirtschaft: Go (viață personală: No, Economie: Go).

Curtea Constituțională stă la curte, nu la bloc cu chirie

Joi am primit următorul mesaj de la un vecin de cartier: ”Tu vii cu furci, eu vin cu torțe. Cazan cu smoală găsim undeva”. M-am prins imediat despre ce e vorba: a căzut Mietendeckel, adică legea care punea literalmente capac scumpirii exorbitante a chiriilor în capitala Germaniei. 

Plafonarea chiriilor din Berlin a fost adoptată în octombrie 2019 de Consiliul Local format din Verzi, Die Linke (urmașii partidului comunist din RDG) și social-democrați (SPD), iar joi, mai devreme decât se preconiza, Curtea Constituțională a anulat această măsură, motivând nu că ar fi greșită, ci că depășește competența autorităților locale. 

Peste 10.000 de berlinezi și berlineze au ieșit în aceeași seară cu oale și cratițe să demonstreze împotriva deciziei. Iar în Kreuzberg, locul unde s-a încheiat protestul, s-a lăsat chiar și cu răfuieli cu die Polizei. 

În Berlin mai mult de 80% din populație trăiește cu chirie, iar situația e de-a dreptul disperată: prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani și e din ce în ce mai greu să găsești o locuință, dapăi una plătibilă. În plus, mulți vor fi obligați acum la plata ”restanței”, adică a diferențelor de preț produse de Mitendeckel (chiriile au fost deja plafonate în Berlin începând de anul trecut, fără a se aștepta decizia Curții). 

Iar partea cea mai nasoală e că nu se mai poate schimba nimic la nivel local. Singura soluție pentru plafonare ar fi ca aceasta să fie adoptată în întreaga țară, ceea ce aduce încă un subiect fierbinte în arena alegerilor parlamentare din toamnă. Un subiect fierbinte dar nu prea multe speranțe, dacă ținem cont de faptul că cei mai generoși sponsori ai Uniunii Creștin Democrate (CDU) sunt companiile imobiliare, iar liberalii de la FDP mai degrabă s-ar plafona ei înșiși și mai mult decât sunt, decât să plafoneze chiriile sau… orice altceva. 

Din rândurile CDU au apărut deja comentarii pline de îngrijorare și compasiune de genul: ”Hai să nu angrenăm spaimele oamenilor în lupte electorale”. Beah.  

Ce voiam să vă mai zic…

Singura știre decentă dinspre CDU de săptămâna asta e că Merkel s-a vaccinat cu prima doză de Astra Zeneca. Da, ați citit bine. La 91 de zile după ce Iohannis și-a arătat întregii țării brandul de politician cu întâietate la vaccin și s-a imunizat cu Merțanul de Pfizer-BioNTech, își suflecă și Merkel mânecile. Ditamai cancelara Germaniei a pierdut deci ”competiția naturală” care ar trebui să fie campania de vaccinare apud. Gheorghiță & Co. Să nu mai zic că a băgat și Astra Zeneca, adică vaccinul căruia autoritățile încearcă din greu să îi repare reputația, luptând acerb cu conspirația. 

Apropo de conspirații și alți demoni: am avut și weekend-ul ăsta demonstrații împotriva măsurilor anti-Covid în Germania, în ciuda faptului că multe dintre ele au fost interzise din motive de… well… siguranță medicală. La Dresda și Stuttgart s-a lăsat și cu poliție și arestări. 

Vestea bună de pe acest front – al protestelor în vremea Covid – e că în Germania e din ce în ce mai prezentă o nouă mișcare protestatară, care răspunde la numele Zero Covid și cere măsuri mai stricte pentru combaterea pandemiei. Weekendul trecut, pe 10 aprilie, simpatizanții ei au ieșit în stradă și au avut parte de destul de multă mediatizare. Aviz celor care se vaită de protestele anti-mască din România: se poate face politică și aduce o schimbare și altfel decât înfierând o parte din populație. În general de fapt e mai constructiv să fii pentru ceva (măsuri concrete) decât împotriva unor oameni (sau, cum am observat din multe reacții, împotriva unei clase sociale).

Închei cu lecția de germană de săptămâna asta, pe care am găsit-o în vitrina unei librării din Charlottenburg. Imaginile provin dintr-o carte pentru copii care îi învață să identifice emoțiile pe care le simt. Ați ghicit, e o dedicație specială pentru bărbații noștri de stat cu inteligența emoțională în formare. Măcar cu atât să rămână din guvernarea asta, că epidemiologia nu s-a prins nici scai de ei. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s