8 iulie 2019

A sosit vacanța cu trenul din Franța și a adus și o ediție proaspătă a Stării de Luni* cu ea.

DE ȘTIUT

  • Centrul Filia a publicat rezultatele unei cercetări ample despre efectuarea avortului la cerere în România. Dintre cele 158 de spitale publice care au fost contactate și care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină în doar 40 se pot face întreruperi de sarcină oricând (iar niciunul dintre acestea nu se află în București). În 36 de spitale nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase. Taxa cerută pentru o întrerupere de sarcină variază între 100 și 650 de lei în funcție de spital și de nevoia de anestezie. Aici puteți citi raportul complet și aici un rezumat de pe HotNews.
  • Pe 25 iunie, deputata PSD Adriana Tușa a depus un proiect de lege care își propune să reglementeze situația juridică a cuplurilor care trăiesc în uniune consensuală neînregistrată, inclusiv cupluri de același sex. Pe cât de necesară este o asemenea inițiativă legislativă, pe atât de revoltătoare “soluția” propusă de deputata PSD, care este “incompletă, contrară Codului civil și vulnerabilizează toate familiile din România”. Mai multe detalii puteți citi în comunicatul pe această temă al Asociației Accept.
  • În Covasna, 60 de angajate ale unei firme de textile care produce haine pentru clienți ca Hugo Boss s-au trezit la începutul unei zile normale de lucru că ușile unității erau ferecate, fără nicio explicație de la angajatori. Covasnamedia relatează despre acest incident. (via Feminism România)
  • Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru național și monitorizați de Poliție. Mai multe detalii despre prelucrarea și accesarea datelor puteți găsi aici.

DE FĂCUT

  • Girl Up! Camp e o tabără pentru adolescente cu vârste între 16 și 19 ani, cu tema ” women empowerment”. Include ateliere de dezvoltare personală, profesională, civică, ateliere despre drepturile femeii și sesiuni cu tehnici de autoapărare. Va avea loc între 16 și 22 august în Centrul de Agrement Pădureni din Județul Covasna. Click aici pentru mai multe informații.
  • Dacă sunteți în București și aveți drum pe la Londohome (Strada General David Praporgescu 31) sau ajungeți în spațiul autonom A.casă din Cluj vă puteți preaferici (în schimbul unei donații recomandate) cu noul număr al fanzinei Dysnomia.

DE CITIT

  • “În România, 1 din 4 copii este umilit la școală, 3 din 10 sunt excluși din cercul de prieteni și 4 din 10 au fost răniți ca urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi, potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii. (…) Bullying-ul nu e o gâlceavă oarecare sau un șut în fund pe care le uiți a doua zi. Sunt acțiuni repetate – verbale, fizice sau sociale – cu impact puternic asupra victimei. Iar în România, profesorii intervin abia atunci când au loc violențe fizice, ignorându-le pe cele emoționale.” Un articol despre bullying și urmările sale în Scena9 (atenție: conține scene de violență și auto-mutilare).
  • 7 cupluri de același sex, sprijinite de Asociația ACCEPT (care s-a ocupat și de cazul Coman-Hamilton), au dat în judecată statul român la CEDO pentru nerespectarea dreptului la viață de familie. Ziarul Libertatea le dedică o serie de portrete.
  • Tot în Libertatea puteți citi un articol despre privilegiul pielii albe în comunitatea romă, de Georgiana Lincan: <<Am auzit mereu în comunitatea mea din Mizil: „Dikta, mandro kai si, penes che si gadji!” (Ia uite ce frumoasă e, zici că e româncă!). (…) Romii au internalizat perspectiva rasistă conform căreia culoarea albă a pielii e automat un semn de frumusețe fizică și au o stimă de sine redusă dacă pielea lor e închisă la culoare. ”A fi alb” devine egal cu ”a fi frumos”, deci prin urmare ”a fi frumos” este egal cu ”a fi majoritar”, într-o țară europeană albă.>>
  • În perioada martie 2018 – martie 2019, activistele și activiștii din BLOCUL pentru LOCUIRE au realizat o cercetare despre evacuările din locuințe în ultimii 10 ani la nivel național. Rezultatele sunt prezentate aici.
  •  “Viețile femeilor sînt sculptate de discriminare, duble standarde, obiectificare, masculinitate toxică, abuz, rasism, homofobie; ceea ce am fost împiedicate secole la rînd să spunem, ar trebui spus și scris. Literatura scrisă de femei are nevoie de revoltă și revoluție; eroticul, vulnerabilitatea sînt forțe. Ceea ce a fost luat, trecut sub tăcere, trebuie revendicat, fără a reproduce, legitima lecțiile toxice, rasiste, homofobe, clasiste, antisemite, inumane și degradante ale patriarhilor.” O pledoarie pentru literatura feministă intersecțională și o foarte necesară analiză a situației critice din prezent (spoiler: nu avem nicio autoare în programa de bac la limba română!) făcută de Medeea Iancu în articolul Zoe, fii feministă! de pe Rețeaua Critică. Must read.

*DISCLAIMER: Starea de luni este o stare subiectivă – selecția este departe de a fi exhaustivă. Sugestiile și comentariile (constructive) sunt întotdeauna binevenite!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s