Când o femeie nu vrea să aibă copii – Caitlin Moran (fragmente)

Dacă o femeie spune că nu vrea să aibă copii, oamenii găsesc de cuviință să reacționeze prompt într-un mod aparte: ”Ah, nu te pripi!” vor zice ei – de parcă a hotărî dacă ești genul de persoană care vrea să producă o întreagă ființă omenească în măruntaiele ei – din sex și mâncare – și să își concentreze apoi tot restul vieții în jurul acestei ființe e o decizie lejeră de genul ‘mda, whatever…’

Principiul că toate femeile ar trebui să aibă copii nu e deloc logic. Dacă te oprești să contempli un pic starea actuală a lumii, vei observa că se nasc destui copii; planeta chiar nu are nevoie ca noi toate să producem mai mulți copii.

Mai ales bebeluși născuți în țările occidentale, care consumă feroce petrol, păduri și apă și regurgitează la nesfârșit emisii de carbon și deșeuri. Bebelușii născuți în țările occidentale devorează planeta asta ca niște termite. Dacă am avea o perspectivă realistă în privința femeilor fertile din Vest, am sări cu gura pe ele pe stradă, urlând: ”DUMNEZEULE! ASTUPĂ-ȚI ORGANELE GENITALE! IMUNIZEAZĂ-TE ÎMPOTRIVA SPERMEI!…”

Pentru că un bebeluș nu doar aduce toate problemele asociate unei noi persoane pe lumea asta, ci și scoate din circuit o persoană utilă societății. Minim. Uneori două. Când ai copii mici, nu mai poți sprijini forțele revoluției și dreptății… timp de ani de zile. Înainte să am copii probabil frecam menta destul de mult, dar eram informată în legătură cu evenimentele politice, semnam petiții și reciclam tot, inclusiv bateriile de ceas. Căutam îngrășăminte naturale, pregăteam cina pe îndelete, foloseam transportul public… Eram o mini-forță a binelui entuziastă, care își mai dădea și aere cu asta.

La șase săptămâni după ce viața mea a fost secerată de un nou-născut cu colici, aș fi împușcat în cap cu bucurie ultimul urs panda de pe planetă – dacă asta ar fi oprit plânsetele bebelușului timp de 60 de secunde. Scutecele de bumbac… au fost înlocuite cu cele de unică folosință; am ajuns să mâncăm doar semipreparate. Nimic nu mai era reciclat… Întâlnirile activiste și actele caritabile au fost anulate – aveam nevoie de bani pentru scutece și semipreparate…

Să fim serioase: cele mai multe femei vor continua să facă copii, planeta nu o să rămână fără oameni, deci să faci un copil nu aduce niciun folos real lumii. Dimpotrivă, de fapt. Dar, evident, chestia asta nu ar trebui să te oprească să faci un copil, dacă asta îți dorești.

E însă important de amintit că nu e nici ceva de importanță vitală pentru tine ca femeie… Nu cred că există nici măcar o lecție dată de maternitate care să nu poate fi primită și în alte feluri.

(…)

Dacă vrei să știi ce înseamnă maternitatea pentru tine, ca femeie, ei bine, adevărul e că nu e nimic ce nu ai putea dobândi spre exemplu citind cele mai bune 100 de cărți din istoria omenirii, învățând o limbă străină suficient de bine încât să poți conversa, urcând pe dealuri, iubind nesăbuit, privind – în singurătate și tăcere – răsăritul, bând whisky cu oameni care pornesc revoluții, învățând să faci mici trucuri de magie, înotând într-un râu pe timp de iarnă, cultivând degetărițe, mazăre și trandafiri, sunându-ți mama, cântând din mers, fiind politicoasă și ajutând întotdeauna – chiar întotdeauna – necunoscuții. Nimeni nu a susținut vreodată că bărbații fără copii au ratat un aspect esențial al existenței lor – și că sunt demni de compătimit sau neîmpliniți din cauza asta.

(…)

Fiecare femeie care alege – bine-cugetat, cu voioșie și seninătate, prin propria voință și dorință – să nu facă copii, face tuturor femeilor de pe această planetă o favoare pe termen lung. Avem nevoie de mai multe femei cărora li se permite să își arate valoarea ca oameni, în loc să fie apreciate doar pentru capacitatea de aduce pe lume noi oameni…   



Sursele pentru textul original pot fi găsite aici și aici.

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s