Despre mângâiere

Nu știu ce e dragostea, cred de fapt că e unul dintre cuvintele ușor de manipulat, ca ”libertate” și ”fericire” – o chestiune subiectivă, până la urmă, care folosită de pe o poziție universală poate produce mai multă confuzie decât limpezime.

Știu însă așa: că nu am fost mângâiată destul la viața mea și mă refer aici la mângâierile cele mai simple, la care tânjesc și pe care le primesc uneori și câinii vagabonzi.

Ieri, pe Facebook, într-un grup în care sunt înscrisă cineva a întrebat: cum vă potoliți nevoia de apropiere fizică în lipsa unei relații?

Au apărut imediat zeci de comentarii, unele atât de lungi că păreau că nu se mai termină. Bărbați și femei atinse imediat de această întrebare atât de simplă dar atât de complicată.

E o poezie de Svetlana Cârstean care îmi place mult:


cine nu e primit în casă

nu aparține nimănui


cine nu e strigat pe numele lui

a fost uitat.


cine nu e mângâiat nu există…


E ceva atât de important în atingerea cuiva, în apropierea fizică… Ceva de care - conectate la ecranele noastre reci care conțin doar cuvinte și imagini – ajungem uneori să uităm. Nimic nu poate înlocui apropierea și mângâierea cuiva.

E ceea ce simt cel mai puternic, acum, când simt mâinile și buzele cuiva atingându-mi pielea și încep să mă obișnuiesc cu acest ospăț, când foamea mea de intimitate începe să fie potolită, după o lungă perioadă de lipsuri… Simt cât e de important, cât de mult primesc printr-o simplă atingere. Că nu e nevoie de un orgasm acrobatic sau de petale de trandafiri sau de serenade cântate sub clar de lună. E vorba de o atingere care îți spune: vreau să îți fie bine, îmi place de tine, îmi place să fii lângă mine, zâmbetul tău mă liniștește, ochii tăi mă înseninează. E totul atât de simplu.

Am puține experiențe cu care să compar ce mi se întâmplă acum. Și de fapt nici nu e vorba de comparație, e vorba despre a primi. A primi afecțiune, într-un fel care include erotismul, dar nu poate fi redus la el.


Mângâierea e politică. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s