17 iunie 2019
E timpul pentru o nouă ediție a singurei rubrici din galaxie cu cele mai importante* știri & recomandări de lectură culese de pe plaiurile mioritice 🐑și trecute printr-un filtru feminist 💌.
Apare bilunar sau când am eu chef.
DE ȘTIUT
- Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Distracția poate fi urmărită în direct aici.
- Cam cât de bine se pricep politicienii români la ce fac se vede până hăăăăăăă-ăăt departe în Moldova, unde, pentru prima oară de la anexarea Crimeei, SUA, UE și Rusia sunt de aceeași parte ca să scape de oligarhul corupt pe care România l-a pus acolo și l-a susținut cu toate conducerile din ultimii 20 de ani (inclusiv cea actuală). Mai multe detalii în articolul lui Armand Grosu, ”România și Plahotniuc” din Revista22.
- O dispută legată de un cimitir în care sunt îngropați soldați de mai multe etnii din cele două războaie mondiale a degenerat săptămâna trecută în violențe. Un dosar cu mai multe informații despre cimitirul din Valea Uzului găsiți aici. Nici nu știu cum să comentez acest eveniment, ar trebui să iasă Caragiale din mormânt să se ocupe de asta.
- Un caz de violență asupra unei femei din Pitești a devenit viral, la doar câteva zile după ce o femeie trans a fost agresată într-un club din Sibiu. Nu pot publica asemenea știri fără să adaug câteva resurse pentru lupta împotriva acestui flagel, cum ar fi acest ghid de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor realizat de Centrul Filia. Organizații ca ACCEPT oferă consiliere juridică, psihologică și de sănătate comunității LGBT din România. În plus, vreau să amintesc despre alte moduri de acțiune, disponibile tuturor: voluntariat, donații (inclusiv redirecționarea a 2% din impozit spre o organizație în care aveți încredere), proteste și vigilență pentru a interveni în orice context au loc acte de violență.
- Jurnalista Diana Oncioiu a fost amenințată „că i se rupe capul” dacă nu oprește o investigație despre pedofilie la seminarul Huși. Iar în urmă cu o lună, Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de un ofițer angajat la Academia de Poliție, pentru investigația sa privind plagiatele din acea instituție. Un scurt articol (în engleză) despre ceea ce face această meserie teribil de dificilă pentru femei (ghici, ce?) puteți citi aici.
DE FĂCUT
- De pe 15 pe 23 iunie Bucharest Pride vă invită la o mulțime de evenimente care mai de care, culminând cu marșul de pe 22 iunie (ora 17, Piața Victoriei).
- Cum ar fi o seară de iunie fără fotbal și bere la terasă? Habar nu am și nici nu vreau să aflu, pentru că a început campionatul mondial de fotbal feminin!! Iar la pauză puteți citi acest articol de Andreea Giuclea despre lupta pentru egalitate și câteva povești cu campioane.
- Ai o idee care poate schimba o comunitate? Formuleaz-o într-un text un pic mai lung decât un Tweet și ai șansa de a primi de la MozaiQ 1000 de cocoflenderi pentru a o pune în practică. Ai timp până pe 21 iulie 2019. Mai multe informații aici.
DE CITIT
- Un articol despre “pinkwashing”, un fenomen despre care e important să ne amintim mai ales în sezonul marșurilor Pride și al campionatului mondial de forbal feminin. Scris de colectiva Dysnomia și (re)publicat de revista CUTRA în variantă online.
- Apropo de colectiva Dysnomia: în weekend s-a lansat varianta print al celui de-al doilea număr al fanzinei queer-feministe Dysnomia. Va fi disponibilă în curând și online, la fel ca primul număr pe care îl puteți găsi aici.
- Pe Scena9 puteți citi o frumoasă poveste grafică despre artista Yvonne Hasan, căreia i-a fost dedicată recent și o expoziție la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.
- Și tot Scena9 continuă o serie excelentă de materiale dedicate sexualității și educației sexuale pe plaiuri mioritice cu o investigație despre o franciză americană (”criza de sarcină”) cu peste 30 de centre în România, care promit ajutor femeilor însărcinate, excluzând varianta avortului. Alte cuvinte cheie: George Becali, know-how și Heartbeat International. Să nu spuneți că nu v-am zis.
DISCLAIMER: Starea de luni este o stare subiectivă – selecția este departe de a fi exhaustivă. Sugestiile și comentariile (constructive) sunt întotdeauna binevenite! 🦋