3 iunie 2019

Bun venit în spațiul unei rubrici bilunare care își propune să adune la un loc cele mai importante știri & recomandări de lectură (trecute printr-un filtru feminist 💌).

DE ȘTIUT

  • Au venit – și au plecat – alegerile europene, la braț cu referendumul pe justiție. Am avut o prezență la urne record – 49,02% (în comparație, la alegerile parlamentare de la finalul anului 2016, prezența la vot a fost de doar 39.5%). Tip-top mini-top: PNL – 27%, PSD – 22.5%, Alianța 2020 USR-PLUS – 22,4% (la doar 13.000 de voturi distanță de PSD). Din cei 32 de europarlamentari aleși, doar 7 (21,87%) sunt femei (și la o primă vedere nici unul nu aparține unui grup marginalizat), ceea ce ne duce la un procent de cam 22%. Adică din rău în mai rău.
  • A fost retezat capul căpcăunului Dragnea. Un comentariu mai nuanțat pe această temă poate fi citit aici (îi aparține Alinei Mungiu-Pippidi).

DE FĂCUT

  • România ocupă un sinistru prim loc în Europala mortalitatea prin cancerul de col uterin. După o degringoladă la fel de sinistră prin Ministerul Sănătății, vaccinele HPV sunt în sfârșit disponibile: părinții cu fetițe cu vârste între 11 și 14 ani pot depune până pe 18 iunie 2019 o cerere pentru vaccinare. Mai multe detalii în Ziarul de Iași.
  • Săptămâna aceasta (3-9 iunie) are loc Timișoara PRIDE – programul poate fi răsfoit cu mouse-ul sau degetul aici.
  • S-a lansat cel de-al doilea studiu pan-european privind comunitatea LGBTI (mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a MozaiQ) Puteți participa la acest sondaj prin intermediul unui formular online, anonim, care poate fi accesat aici.

DE CITIT

  • “Prima dată cînd am văzut o fată bătută, a fost cînd eram în clasa a patra. Într-o dimineață am venit la școală și colega care stătea cu două bănci în spatele meu, avea fața vînătă: obrajii, ochii, gîtul. Tatăl ei o bătuse pentru că spărsese o vază din sticlă colorată. Învățătoarea a văzut, dar nu a zis nimic. Cu toții am văzut vînătăile de pe fața fetiței și am știut ce însemna asta: groaza, că și noi vom păți asta, dacă nu am pățit-o deja, sentimentul că sîntem niște lucruri care mai devreme sau mai tîrziu vor fi distruse.” Un eseu despre violența împotriva femeilor de Medeea Iancu, în Dilema Veche.
  • Cutra.ro – pe care am mai pomenit-o în această rubrică – publică la intervale regulate articole noi, deci merită să o țineți sub observație. La fel și Rețeaua Critică.

DISCLAIMER: Starea de luni este o stare subiectivă – selecția este departe de a fi exhaustivă. Sugestiile și comentariile (constructive) sunt întotdeauna binevenite! 🦋

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s