3 iunie 2019
Bun venit în spațiul unei rubrici bilunare care își propune să adune la un loc cele mai importante știri & recomandări de lectură (trecute printr-un filtru feminist 💌).
DE ȘTIUT
- Au venit – și au plecat – alegerile europene, la braț cu referendumul pe justiție. Am avut o prezență la urne record – 49,02% (în comparație, la alegerile parlamentare de la finalul anului 2016, prezența la vot a fost de doar 39.5%). Tip-top mini-top: PNL – 27%, PSD – 22.5%, Alianța 2020 USR-PLUS – 22,4% (la doar 13.000 de voturi distanță de PSD). Din cei 32 de europarlamentari aleși, doar 7 (21,87%) sunt femei (și la o primă vedere nici unul nu aparține unui grup marginalizat), ceea ce ne duce la un procent de cam 22%. Adică din rău în mai rău.
- A fost retezat capul căpcăunului Dragnea. Un comentariu mai nuanțat pe această temă poate fi citit aici (îi aparține Alinei Mungiu-Pippidi).
- Pe 2 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Lucrătoarelor și Lucrătorilor Sexuali a avut loc la București primul protest al lucrătoarelor sexuale din România! Printre cerințe se numără: dezincriminarea totală a muncii sexuale, drepturi de muncă, de-stigmatizare și solidaritate. (via Feminism România)
DE FĂCUT
- România ocupă un sinistru prim loc în Europa – la mortalitatea prin cancerul de col uterin. După o degringoladă la fel de sinistră prin Ministerul Sănătății, vaccinele HPV sunt în sfârșit disponibile: părinții cu fetițe cu vârste între 11 și 14 ani pot depune până pe 18 iunie 2019 o cerere pentru vaccinare. Mai multe detalii în Ziarul de Iași.
- Săptămâna aceasta (3-9 iunie) are loc Timișoara PRIDE – programul poate fi răsfoit cu mouse-ul sau degetul aici.
- S-a lansat cel de-al doilea studiu pan-european privind comunitatea LGBTI (mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a MozaiQ) Puteți participa la acest sondaj prin intermediul unui formular online, anonim, care poate fi accesat aici.
- Pe 7 iunie are loc la București Forumul Învingătoarelor din România (II) – “locul de întâlnire al femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și vor să se implice în sprijinirea altor femei”. Încă vă mai puteți înscrie aici: https://forms.gle/nTM4yyJBiY38CAW68
DE CITIT
- “Prima dată cînd am văzut o fată bătută, a fost cînd eram în clasa a patra. Într-o dimineață am venit la școală și colega care stătea cu două bănci în spatele meu, avea fața vînătă: obrajii, ochii, gîtul. Tatăl ei o bătuse pentru că spărsese o vază din sticlă colorată. Învățătoarea a văzut, dar nu a zis nimic. Cu toții am văzut vînătăile de pe fața fetiței și am știut ce însemna asta: groaza, că și noi vom păți asta, dacă nu am pățit-o deja, sentimentul că sîntem niște lucruri care mai devreme sau mai tîrziu vor fi distruse.” Un eseu despre violența împotriva femeilor de Medeea Iancu, în Dilema Veche.
- România are cel mai mare procent de nașteri în rândul femeilor sub 20 de ani din Uniunea Europeană. Puteți afla mai multe despre acest subiect prin intermediul unui infografic interactiv despre mamele adolescente din România, produs de Scena9.
- A apărut și ”Barometru de Gen. România 2018” (la o distanță de aproape două decenii față de ultimul studiu de acest tip).
- Cutra.ro – pe care am mai pomenit-o în această rubrică – publică la intervale regulate articole noi, deci merită să o țineți sub observație. La fel și Rețeaua Critică.
- Înainte să încalec pe-o șa, vă recomand și două preparate de/din casă, despre decizia de a nu face copii: Ovar frumos cu cetina tot verde și o traducere din zeița umorului, Caitlin Moran, despre cum bebelușii pun în pericol supraviețuirea urșilor panda.
DISCLAIMER: Starea de luni este o stare subiectivă – selecția este departe de a fi exhaustivă. Sugestiile și comentariile (constructive) sunt întotdeauna binevenite! 🦋